Factoren Die De Smaak Van Wijn Beïnvloeden: Druivensoort, Klimaat Etc. - Wijnproeverij aan huis: Wine-Point.be thumbnail

Factoren Die De Smaak Van Wijn Beïnvloeden: Druivensoort, Klimaat Etc. - Wijnproeverij aan huis: Wine-Point.be

Published Jun 09, 24
3 min read
[=headercontent]Factoren Die De Smaak Van Wijn Beïnvloeden: Druivensoort, Klimaat Etc. - Wijnproeverij aan huis: Wine-Point.be[/headercontent] [=image]
wine tasting
wine tasting events
wijn tasting
wijntasting
wijnproeverij
wijnproeverij aan huis
wijndegustatiewine tasting wine tasting events wijn tasting wijntasting wijnproeverij wijnproeverij aan huis wijndegustatie


[/image]

Wine Point (Wijnautomaat)

Kremer 2, 2440 Geel
Wijndegustatie

Geheel volgens onze filosofie gaan we voor gezelligheid en fun, in onze gekende onbevangen ontspannen stijl. Vanzelfsprekend maken we deze wijndegustaties per thema op jouw maat en wensen; denk hierbij aan proeverijen met onderwerpen zoals "huiswijnen", "wijnen van een bepaalde druif", "monocépage wijnen", "wijnen en gerechten", "schuimwijnen" enz... Contacteer ons met je idee en samen regelen we voor jou een perfecte wijndegustatie, bij ons, bij jou of op een ander locatie naar jouw keuze.

Vergelijk je graag de wijnen op basis van een aantal gemeenschappelijke criteria, kies dan een bepaald thema voor je wijndegustatie, bvb een land, regio, druif of prijscategorie - meer info. Een thema maakt het gemakkelijker om de geproefde wijnen met elkaar te vergelijken, of bvb te ontdekken welke invloed klimaat of vinificatie hebben op een wijn

Wanneer de proevers iets meer ervaren zijn kan je dit aantal gerust wat opdrijven. Voor een proefglas moet je ongeveer 4cl voorzien (of ongeveer 18 proevertjes uit een fles). Om het wat gemakkelijker te maken voor je hebben we alvast enkele themapakketten samengesteld. Naast de wijnen vind je in elk pakket ook een uitgebreide beschrijving van de wijn, zodat je bij elke wijn de nodige background hebt om je wijnproeverij te runnen.

De Fascinerende Wereld Van Mousserende Wijnen (Champagne, Prosecco Etc.) - Wijnproeverij aan huis: Wine-Point.be

wine tasting
wine tasting events
wijn tasting
wijntasting
wijnproeverij
wijnproeverij aan huis
wijndegustatiewine tasting wine tasting events wijn tasting wijntasting wijnproeverij wijnproeverij aan huis wijndegustatie


Dit bepaalt mee hoe de wijnen het best tot hun recht zullen komen. In grote lijnen zit je met de volgende vuistregels goed: eerst mousserend, dan wit, gevolgd door rosé en rood, en om af te sluiten een zoete wijn (wijnproefavond bij u thuis). Ga steeds van lichte wijn naar zwaarder, en drink ook de jonge wijn voor de oude, die vaak meer complexiteit ontwikkeld heeft

Hoe vanzelfsprekend het ook mag klinken, maar vergeet niet om schuimwijnen, witte wijnen en rosé koel te zetten. Ze proeven op kamertemperatuur is echt geen goed idee. Idem voor de rode wijnen; serveer deze zeker niet te warm! Afhankelijk van het type zal de ideale serveertemperatuur rond de 16-18°C schommelen.

Naar Een Wijnproeverij Gaan: Wat Kun Je Verwachten? - Wijnproeverij aan huis: Wine-Point.be

wine tasting
wine tasting events
wijn tasting
wijntasting
wijnproeverij
wijnproeverij aan huis
wijndegustatiewine tasting wine tasting events wijn tasting wijntasting wijnproeverij wijnproeverij aan huis wijndegustatie


Om de wijnen op de meest objectieve manier te kunnen beoordelen wordt er tijdens een wijnproeverij normaal niet gegeten. Voorzie enkel wat (stok)brood of neutrale crackers om je smaak tussen de verschillende wijnen even te neutraliseren. Wil je toch wat hapjes voorzien (het moet immers ook een gezellige avond blijven), ga dan voor hapjes met geen te uitgesproken smaken (bvb lichte kazen of niet pikante of te vette charcuterie).

Bij een wijnproeverij gaan we in de eerste plaats niet oordelen over het feit of we een wijn al dan niet lekker vinden, maar gaan we objectief een aantal factoren beoordelen, en beschrijven wat we proeven, zoals het zuurgehalte van de wijn, de frisheid, de tannines, het hout enz - wijn tasting. Om dit goed te kunnen beoordelen kan je de volgende stappen volgen

wine tasting
wine tasting events
wijn tasting
wijntasting
wijnproeverij
wijnproeverij aan huis
wijndegustatiewine tasting wine tasting events wijn tasting wijntasting wijnproeverij wijnproeverij aan huis wijndegustatie


Ruik aan de wijn in je glas; wals de wijn voorzichtig, en ruik opnieuw. Je zal nu meer geuren waarnemen dan dan bij de eerste keer. Hulpmiddelen zoals een aromawiel kunnen je helpen om de waargenomen geuren te beschrijven. Wees niet bescheiden, en neem een goede slok in je mond.

Vergeet ook gerust je tafelmanieren en slurp wat lucht bij in je mond, en je zal nog veel meer smaken onderscheiden. In deze fase proef je de zgn afdronk van de wijn. Hoe langer de afdronk hoe mooier de wijn! Beoordeel de wijn op kleur, geur, smaak en afdronk, en bespreek samen met je medeproevers waarom je een wijn al dan niet lekker vond (bvb te veel zuren of tannines, te zoet enz. meer info.)